zondag 27 september 2009

Haar verven tips


Als we onze haren gaan verven, dan moeten we een paar dingen altijd goed onthouden. In dit artikel gaan we de basis doornemen.

Haarverf is geen latexverf

Je kan nooit zomaar een kleur op een andere kleur zetten. Je moet altijd eerst goed bekijken wat je basis kleur is, en op welke toonhoogte.
De toonhoogtes gaan van 1 tot 10. 10 is witgrijs en 1 is zwart. Alles wat daar tussen zit, zijn alle kleuren die wij kennen. Op verpakkingen voor haarverf staan altijd deze cijfers. Er staat bijvoorbeeld: 5.6 dat is een middenbruin.

Haarkleur

Je toonhoogte kan je ontdekken door hieronder naar het plaatje te kijken. Zie de linkse diagram. Toonhoogte is eigenlijk hoe donker of licht het is.
Verder heeft iedere kleur een weerschijn. Dit is het cijfer wat achter de punt staat. Bepaal altijd goed wat de huidige is voor je een kleuring toepast. En pas dan deze principes toe.
Zie hier onder in het diagram naar de cijfers. Dit is de goeie code dus.
De cijfers van de weerschijn staan er ook bij. Nu kan je op alle doosjes haarkleuringen die code terugvinden. Hou hier dus rekening mee.
kleurkaart
Daarnaast zie je de schijnen die er zijn.
Let hier goed op! Schrijf het voor mijn part op en onthoud het goed.
De schijn hoeft niet per se degene te zijn die hier naast de kleuren staat. Meestal klopt het echter wel. Om je schijn te bepalen, moet je goed kijken bij TL licht.
Daar weer naast, zijn de kleuren waar de schijnen weer op gebaseerd zijn.
Hier moet je dus de ster van oswald toepassen. De basis principes. Iedere haarkleur bestaat uit een toonhoogte en een weerschijn.
Hieronder lezen we meer over de ster van Oswald.
Als de kleur dus 8.5 is, dan is het blond met rood er in. Zo kan je het beter begrijpen allemaal.

Haarkleuren

ster van oswald
Deze ster dus, of kleurenwiel. We zien hier de verschillende kleuren, waar haar uit bestaat.
De linkerkant is meer het koude, de rechterkant is meer warm.
Hieruit kunnen wij afleiden, hoe een kleur ongeveer pakt. Rood en blauw word paars. Blauw en geel word groen. Een kleur op een rode basis, en een kleur op een gele basis, zoals blond met een gele schijn. Word dus als je dat doet een kleur met een groene basis. Willen we echt veilig kleuren, dan moet er bekeken worden welke pigmenten we willen maskeren. En dan een kleur gebruiken op een basis, wat in de ster van oswald er haaks tegenover staat. De kleuren die tegenover elkaar staan, worden door elkaar opgeheven. Oranje gaat weg door blauw. Violet gaat weg door geel ect ect.
Nogmaals: de kleurcode op elke haarverf heeft een cijfer achter de komma in het plaatje een beter hoger, kan je zien wat dat cijfer betekend. Kijk dus in ieder gavel goed in welke kleur je nu zit voordat je het gaat verven. Wat moet je doen dan?
Bereken aan de hand van de ster van Oswald welke weerschijn je zal krijgen.
Dus als je nou zeg kleur 6.5 hebt, is het dus blond met rood. We willen eigenlijk blond zijn. Dat is geel. Het rode moet dus weg. Dan moeten we een kleur kiezen met een groene weerschijn. Een verf op je eigen toonhoogte met een 7 achter het puntje. In dit geval moet het dus 7.7 zijn wat we het best kunnen kiezen.

Haarkleur veranderen

Er zijn dus toonhoogtes en weerschijnen. Je kan dus blonde haren hebben met een rode weerschijn. De principes die we leren, moet dus ook hier worden toegepast.
Rode weerschijn betekend dat als je er kastanjebruin op zet, of een bruin met veel rood er in. Dan word het dus gewoon rood. Dit omdat er al rood in je haren zit.
Als je donkerder wilt worden, dan is het meestal geen probleem. Kijk goed welke toonhoogte er op de verpakking staat. De foto`s die er op staan, zijn bijna nooit zoals het resultaat zal worden. Als je dus toonhoogte 5 hebt, en je wilt donkerder. Kijk dan goed dat er op de verpakking 4 staat bijvoorbeeld. Als je per ongeluk een 6 pakt, dan zal je van de kleur niets zien.
Als je lichter wilt worden. Dan moet er ontkleurd worden. Of een haarverf gebruikt worden met oplichtende eigenschappen.
Let altijd goed op of je geen roodpigment hebt in je haren. Dit is het moeilijkste om te verwijderen en zal bij ontkleuren oranje worden.
Beginnen jullie het te begrijpen?

Haar verven verkeerd?

Er kunnen bepaalde dingen wel eens mis gaan.
De meest voorkomende:

Oranje haar

Zet er een askleur op. Dit kan zowel permanente verf zijn alsook een toon op toonkleuring. Doe het is dezelfde toonhoogte.

Groen haar!

Ja het kan gebeuren hoor geen paniek! Het is erger dan het lijkt.
Pak tomatenpuree, en smeer het in je haar. Je hebt nu namelijk te weinig roodpigment in je haar. Wacht een goeie 20 minuten en alles word weer goed. Dit werkt ook als je met blonde haren een reactie hebt gehad in chloorwater. Dan kunnen je haren namelijk ook groen worden.
Je kan ook gewoon rode verf nemen en het er maar 10 minuten of minder zelfs op zetten hoor.

Geel haar

Bij de drogist kan je zilvershampoo kopen. Deze is violet kleurig. Dat zal helpen.
Als deze tips zijn letterlijk te halen uit de ster van Oswald. Vandaar dus de belangerijkheid hiervan.

1 reacties:

Anoniem zei

De schijf van Oswald is wel duidelijk zichtbaar gemaakt, maar er is geen logica in te vinden waarom groen .7 is en wat blauw dan is (naar mijn weten is blauw .1) dus een cijfer op elke kleur van de schijf van Oswald zou het geheel perfect maken.

Een reactie posten

 

Haar verven Copyright © 2009 Cosmetic Girl Designed by Ipietoon | In Collaboration with FIFA
Girl Illustration Copyrighted to Dapino Colada