zondag 27 september 2009

Haar Verven voor Mannen


In de afgelopen tientallen jaren hebben ontelbare discussies plaatsgevonden omtrent het onderwerp mannen en haar. Moest het haar lang gedragen worden of juist kort? Was het gebruik van stylingproducten voor mannen aan te bevelen? Welke producten zijn geschikt voor mannen? Kun je als man je haar laten permanenten? Kun je kaal worden zonder charmes te verliezen? Is het beter om voor een toupet te kiezen? Moet je wel of niet een haartransplantatie laten toepassen? Moet je het haar over het kale gebied heen kammen? (Het antwoord op deze laatste vraag is: NEE!) Er zijn net zoveel discussies gaande als er vragen zijn.
En dan is er nog het verven van het haar. Met betrekking tot dit onderwerp (net als bij vele andere) is er niet alleen sprake van de vraag of mannen überhaupt hun haar moeten kleuren, maar ook de vraag welke geldige reden mannen kunnen hebben voor het verven van hun haar en welke producten zij dan moeten kiezen. Wanneer dit onderwerp ter sprake komt, is grijsdekking bij de meeste mannen de reden.
Veel mannen zijn van mening dat grijs haar hen er ouder uit laat zien dan ze werkelijk zijn en zij kiezen voor het verven van hun haar om hun jeugdige look terug te krijgen. Maar dan komt de vraag: “Wat moet ik dan gebruiken?” en juist door deze vraag zijn veel mensen met stomheid geslagen.

Metallic haarverf kleuringen

Er zijn heel veel producten voor haarkleuring op de markt, waarvan velen speciaal zijn samengesteld om grijs haar te bedekken. Deze producten bestaan gewoonlijk uit metallic haarverven die geleidelijk werken naarmate het product meer gebruikt wordt. Het idee hierachter is dat de verkleuring van het haar van grijs naar donkerder minder op zal vallen wanneer dit geleidelijk plaatsvindt. Deze producten doen wat ze beloven en worden al door miljoenen mensen naar volle tevredenheid gebruikt.
Er zijn echter een aantal zaken die je moet weten voor je begint aan metallic haarverf. Als je eenmaal dit soort producten gebruikt, moet de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden wanneer later voor een ander soort haarverf gekozen wordt of wanneer het haar een andere chemische behandeling ondergaat. Bij het gebruik van dit soort haarverven worden metaalzouten afgegeven aan de schors (cortex) van de individuele haar en deze metaalzouten reageren als katalysatoren voor het afbreken van het waterstofperoxide dat gebruikt wordt om de standaard formule voor de haarkleuring te ontwikkelen. Wanneer deze chemicaliën gecombineerd worden, veroorzaken zij een grote warmte afgifte wat kan leiden tot ernstige beschadigingen aan het haar en zelfs tot brandwonden aan de hoofdhuid. Bovendien kun je als mannelijke gebruiker van dit soort haarverven nooit kiezen voor golven of slagen of het steil maken van het haar volgens een proces dat gebruik maakt van ammonium thioglycolaat (zoals bijna alle permanenten voor krullen of het steil maken van het haar doen), omdat de combinatie van deze twee componenten het haar letterlijk kan laten oplossen.

Standaard haarverf kleuringen

Het is nog maar vrij kort dat veel producenten van haarkleuringen zijn begonnen met het maken en op de markt brengen van dit soort formules voor mannen. De meeste van deze nieuwe producten zijn hetzelfde in samenstelling als de producten die voor vrouwen zijn ontwikkeld. Het enige verschil, om de mannelijke trots te sparen, is de naam op de verpakking.
Eerlijk gezegd is de enige vraag die jij jezelf moet afvragen: “Wat wil ik bereiken met het kleuren van mijn haar?” Het antwoord op deze vraag zal bepalen welk product je moet gebruiken.
Een uitwasbare tijdelijke haarkleuring zal houden tot de eerstvolgende keer dat het haar gewassen wordt en is geschikt voor mannen die willen ontdekken hoe zij er uitzien zonder hun grijze haren. Dit proces zal het haar nooit opbleken omdat ze zich slechts aan de schublaag hechten en niet in het haar doordringen.
Tijdelijke haarkleuringen zullen pas na ongeveer 6 tot 12 haarwassingen geheel vervaagd zijn, terwijl dit bij semi-permanente haarkleuringen zelfs kan oplopen tot 24 weken en zijn daarmee een geschikte keuze voor mannen die grijs haar willen bedekken of een iets donkerdere kleur willen proberen, zonder de haarkleur definitief te veranderen. 



Een permanente haarkleuring, de naam zegt het al, dringt in de haar binnen en verandert de haarkleur permanent. Het haar moet uitgroeien of de kleur moet weer veranderd worden om van deze kleuring af te komen. Maar, indien je een uitwasbare tijdelijke haarkleuring of een tijdelijke of semi-permanente haarkleuring in dezelfde kleur geprobeerd hebt en het is goed bevallen, dan zou je nu de stap naar de permanente haarkleuring kunnen overwegen. Wees er op voorbereid dat de kleuring ongeveer elke 6 weken bijgewerkt moet worden omdat het uitgroeien van de natuurlijke haarkleur dan goed zichtbaar zal zijn. Deze kleuring zal het haar niet oplichten. Een permanente haarkleuring met oplichting is, geheel afhankelijk van de mate waarin de natuurlijke haarkleur opgehaald of opgelicht moet worden om de gewenste kleur te bereiken, in verschillende formules verkrijgbaar. Maak gebruik van dit type haarkleuring indien je gewenste kleur lichter moet zijn dan je natuurlijke kleur (meestal 1 tot 4 niveaus hoger dan de natuurlijke kleur).
Een haar oplichter of opbleker bestaat uit een apart product dat gebruikt wordt om donker haar voldoende op te bleken om een lichtere kleur te accepteren en wordt meestal toegepast wanneer het haar 3 tot 4 niveaus of meer opgelicht moet worden. Een man met gemiddeld bruin haar die zijn haar graag blond wil maken zal de kleur van zijn haar met dit product eerst lichter moeten maken en daarna een applicatie van de gewenste haarkleur moeten toepassen.

Een paar woordjes over grijs haar

Het is belangrijk om te weten dat sommige soorten grijs haar bestand zijn tegen haarverven. In deze gevallen moet de haarverf formule een speciale toevoeging bevatten om het voor de haarverf mogelijk te maken om in de dichtere schublaag van de grijze haar binnen te dringen. Als de lokken van je grijze haar erg glanzend zijn, ook als het haar nog niet gewassen is, dan heb je waarschijnlijk haar dat weerstand zal bieden.
Ook is het belangrijk dat de gekozen kleur afgestemd wordt op de hoeveelheid grijs haar dat je hebt. Als minder dan 10% van je haar grijs is, dan kun je een haarkleur kiezen die 3 niveaus lichter is dan je gewenste kleur. Bestaat je haar uit 10 tot 30% grijs haar, kies dan voor een kleur die 2 niveaus lichter is dan je gewenste kleur. Bij 30 tot 50% grijs haar kies je gewoonlijk het best voor een mengeling van een kleur die voor de helft bestaat uit 2 niveaus lichter en voor de andere helft uit 1 niveau lichter dan je gewenste kleur. Heb je 50 tot 70% grijs haar, dan kies je voor 1 niveau lichter dan je gewenste kleur. En is je haar 70 tot 90% grijs, dan werk je met een mengeling die voor de helft bestaat uit 1 niveau lichter dan je gewenste kleur en de andere helft uit de gewenste kleur. Voor haar dat bestaat uit meer dan 90% grijs haar kies je direct voor de gewenste kleur. Deze richtlijnen zullen je de beste kleur resultaten verschaffen bij jouw percentage aan grijs haar.
Wees je er echter van bewust dat de kleuring bij mensen die over meer dan 90% grijs haar beschikken, of haar dat geheel wit is, de kleur erg egaal en onnatuurlijk uit kan pakken. Dit is ook het geval bij mensen die gebieden in het haar hebben die geheel wit zijn. Dit komt omdat er dan geen variatie of natuurlijke nuances in de kleur aanwezig zijn. Dit kan ondervangen worden door highlights en lowlights op het haar of in de bewuste gebieden aan te brengen.

Wat je beweegreden voor het hebben van een bepaalde kleur ook moge zijn, twijfel niet! Maak grondige afwegingen voor jij je keuze maakt en een permanente verandering aan je haar aanbrengt. Of neem een houding aan zoals één van mijn mannelijke klanten ook doet, een man die graag met haarkleuren experimenteert. Toen ik hem een keer wilde behoeden voor een wat al te drastische verandering in zijn haarkleur, antwoordde hij: “Hé, ik ben een man! Als het me echt niet bevalt, kan ik altijd nog mijn hoofd kaal scheren en opnieuw beginnen!”
 

0 reacties:

Een reactie posten

 

Haar verven Copyright © 2009 Cosmetic Girl Designed by Ipietoon | In Collaboration with FIFA
Girl Illustration Copyrighted to Dapino Colada