zondag 27 september 2009

Onderhoud van blond haar


We zijn reeds allen ziekelijk jaloers geweest op dit precieze typetje. Haar leven draait om wekelijkse schema’s van pedicure en manicure en ze haast zich naar de kapper. Ze merkt snel nieuwe rimpeltjes op en laat regelmatig gezichtsverzorgingen, lichaamswikkels en massages doen, botox party’s inbegrepen. Je zou haar benijden wanneer ze vol energie op de fitnesstoestellen oefent met haar perfecte lichaam, gezicht en nagels. Dit meisje is de enige persoon die ik ken die kan lachen zonder de mond te bewegen, om zeker maar geen lachrimpeltje eraan over te houden. Het bestaat niet dat deze dame een spade zal in haar hand nemen of een gat zal graven om een boom te planten. De kans zou te groot zijn dat ze haar nagel breekt of haar haar in de war raakt. Door de zonneschijn zal ze uiteindelijk vroegtijdig verouderen. Vitamine D kan ze uit een flesje nemen. Wat de meeste mensen niet weten is het werk en de prijs die verbonden zijn aan het in stand houden van deze nieuwe Mercedes look en dat is nu juist wat gebeurt wanneer je blond bent.

      Wat is nu die hele heisa rond gaan voor blond en waarom zijn zoveel mensen jaloers op blondjes? Zou het kunnen zijn omdat blond steeds de trend is of we het nu toegeven of niet? En het ziet ernaar uit dat de meeste blondjes er knap uitzien en de “apparatuur” bezitten om het te bewijzen en dat soms tegen een vrij hoge prijs.

golvend lang blond haar       Wat het blondje met haar haar gedaan heeft, staat in direct verband met het onderhoud ervan. Sommigen gaan één keer per maand naar het kapsalon voor een touch-up met een hoog volumetint. Anderen laten hun uitgroei een maand of twee groeien vooraleer ze die bijwerken. Je hebt dan nog diegenen die verschillende blondtinten willen in plaats van die bleke afgewassen look die gisteren zo opvallend was, vandaag eveneens en morgen vermoedelijk ook nog. De afwisseling tussen veel kleuren is veel aantrekkelijker, maar ook duurder en het vraagt meer onderhoud als je er wil blijven uitzien zoals Barbie. De ongelijkheid tussen warm goudblond, roodblond en lichter neutraal blond kan indrukwekkend zijn.

      Dun slap haar is veel vatbaarder voor het ontwikkelen van problemen wanneer bleekmiddel aangebracht wordt aan het haar. Zelfs al is het bleekmiddel op basis van olie of vochtinbrengend en zelfs al maakt het bedrijf reclame voor de veiligheid en doeltreffendheid ervan, dan nog zal er het gevaar zijn van extreme droogheid, broosheid en mogelijk haarbreuk. Het haar is niet sterk genoeg om om te kunnen met het voortdurende gebruik van bleekmiddel, om het even over welk product het gaat. Als je zo’n dun slap haar hebt en je wil gaan voor blond, dan is verven misschien méér geschikt voor jou. Diegenen met midden- tot donkerblonde natuurlijke schakeringen zouden kunnen kiezen voor een blondere tint om hun haar te verhelderen. Experimenteer eens met één tint lichter. Werk in stapjes en gebruik het folieprocedé met de warme gouden tinten twee keer per jaar, maar dan enkel met verf. Als je bruinharig bent en donkerder dun haar hebt en wil kiezen voor blond, probeer dan opnieuw slechts een halve tot één tint lichter tegelijkertijd. Er is geen haast bij. Doe deze toepassing traagjes. En wees niet bang voor de rode tinten, want dit is de kleur die zal voorkomen op je haar. Je kleurspecialist zal een midden tot laag volume ontwikkelaar willen gebruiken uit veiligheidsoverwegingen. Beetje bij beetje, wanneer je haar wat bijgewerkt moet worden en na een hele poos, kan je wat lichter gaan. Aanvaard deze methode en gebruik tegelijkertijd vochtinbrengende conditioners; zo blijft je haar in goede gezondheid.

      Mensen die van nature roodharig zijn, kunnen ook geleidelijk lichter worden. Ik zou voorstellen om een hoog volume tint te gebruiken om je haar in folies te doen samen met twee lichtere kleuren. De kans bestaat dat het resultaat een gouden tint en een bevallig rode tint zal zijn in het begin. Deze hele ontwikkeling tot een trage opzettelijke verscheidenheid aan tinten zal je haar flatteren en je vermoedelijk zelfverzekerd en trots maken.


Heb je enig idee van de kostprijs van dit hele proces? Hoe langer het haar, hoe langer het verven zal duren en hoe meer het zal kosten. Vooral wanneer je lang dik haar hebt, zou dit je wel eens heel duur te staan kunnen komen. En dat is nog maar het begin, er is dan nog het bijwerken. Dat hangt van jezelf af: wil je er zo goed blijven uitzien als wanneer je voor het eerst het kapsalon buiten stapte of ben je tevreden met wat minder en wacht je tot je een paar centimeters uitgroei hebt om terug naar de kapper te gaan? Wanneer iemand met een paar centimeters uitgroei het kapsalon binnenstapt en een touch-up vraagt, dan verwacht die dat de kleur zal passen bij de rest van het haar. De persoon in kwestie beseft niet dat er een verschil zal zijn tussen het chemische proces dicht bij de hoofdhuid en een centimeter verder. Er zullen twee verschillende kleurresultaten zijn omwille van de warmte die uitstraalt van je hoofdhuid. Afhankelijk van je kleur zal de oplossing daarom verschillend moeten aangebracht worden. De beste tijd om je haar te laten bijwerken is één keer per maand. Dat zal onnodig werk voor de toepassing besparen en het zal nog efficiënt zijn qua kost ook. Bovendien zal je kleurspecialist je graag blijven zien. Als je nog eens door een filmmagazine bladert, kijk dan eens naar een paar beroemdheden en hun uitgroei. Je zal op zijn minst twee verschillende tinten zien. De positieve kant aan heel de zaak is dat alles tegenwoordig kan. Het is helemaal OK om duo’s en trio’s van kleuren te hebben rond je hoofdhuid.

      Nog iets waar je moet voor opletten is dat je niet kiest voor iets wat té blond is. Ik heb reeds folies boven folies gezien tot de persoon in kwestie totaal blond is en het enige op te merken verschil de uitgroei is. Bovendien is het niet creatief om steeds op dezelfde plaatsen op je hoofd te verven met dan nog eens diezelfde oude kleur, om nog maar niet te spreken over de beschadiging die dan optreedt.

      Heb je reeds een permanent in je haar en wil je een blond kleurtje voor op vakantie? Ah, slechte keuze. Je kan argumenteren dat je permanent uitgegroeid is en dat er nergens meer sporen van zijn, maar wanneer de kapper je haar inspecteert zal hij kijken naar je haarpunten en vertellen dat hij daar restanten van je permanent ziet. De permanent gaat er niet uit, ze groeit alleen uit. Waar er uitgroei is, zal je haar steil zijn, maar de rest van je haar heeft nog steeds die chemische behandeling in zich. Om blond te worden zal je kapper al deze oude haarpunten eerst moeten afknippen. Er bestaan goede producten om excellente permanenten te geven aan dun, delicaat gebleekt haar. Maar de hele beproeving is eerder uitzondering dan regel. Alles hangt af van de conditie van het haar bij de toepassing. Er komen eveneens conditioners en delicaat wrijven en heel wat knowhow aan te pas. Je kapper zal erg ervaren moeten zijn en op de loer moeten liggen. Gelijk hoe zal je haar veel droger zijn. Gewoonlijk kiest een wijze dame voor ofwel blond ofwel krullend haar als ze dun, slap haar heeft en niet voor beide samen.

      En wat met al die doe-het-zelfproducten? Je kan het risico nemen terwijl je niet beseft welke behandeling je haar ondergaat en enkel toezien wat er gebeurt. Die mooie afbeelding van het model op de verpakking betekent niet dat jouw haar er ook zo zal uitzien. Als je donker haar hebt en je verft het met blonde kleuring, dan zal het resultaat rood zijn en niet blond. Je moet heel wat overwegen vooraleer je beslist zelf aan de slag te gaan en “geld uit te sparen”. Naar het kapsalon moeten voor een kleurcorrectie zal je het dubbele of het driedubbele kosten van de kostprijs mocht je onmiddellijk naar het kapsalon gestapt zijn.

      Nog iets: als je voor jezelf besloten hebt dat je echt blond wil worden en naar het kapsalon gaat met een foto van hoe je je haar wil, luister dan goed naar de persoon die je haar zal kleuren en laat die niet beginnen vooraleer je alles wat daarbij komt kijken begrepen hebt. Gewoonlijk is de kostprijs erg hoog en het bijwerken frequent. Het kan dat jij het resultaat leuk vindt en je partner ook, maar dat wil niet zeggen dat je geen slechte kritieken van vrienden zal krijgen. En dan? Zal je je nieuwe kleur behouden of zal je je naar het kapsalon haasten om je haar opnieuw te kleuren zoals vroeger om je vrienden te behagen? Het zal nooit mogelijk zijn om voor iedereen goed te doen en het belangrijkste is dat je zelf het resultaat goed vindt, want jij bent het die verder moet met die kleur.
 

Heb je overwogen wat verschillende klimaten doen met blond haar? Wanneer je langs de kustlijn flaneert in je nieuwe badpak en die prachtige kleuren van de oceaan bewondert, draag je best een grote hoed met rand om je haar te beschermen. De zuiderse zon kan je blonde lokken in een paar uur tijd verwijderen en het zout zal je haarschacht tot drie keer zijn normale grootte doen uitzetten. Plots zal je zoveel haar hebben, dat je niet weet wat ermee aan te vangen. De kleur waar je zoveel voor betaald hebt voor op vakantie zal plots weg zijn. Als je een duik neemt in zout water, zal ook dat ervoor zorgen dat je haar lichter wordt, samen met het zonlicht. Het beste wat je kan doen is je haar bedekken wanneer je in de zuiderse warmte bent. En wat met de noorderse sneeuw? Gewoonlijk draag je daar een hoofddeksel om te verhinderen dat de warmte ontsnapt. Wel, wanneer je je hoofddeksel afzet, zal je merken dat je een “plat hoofd” hebt. Al je bevallige blonde lokken plots plat. Niet erg sexy, niet? Je komt terug op je werk met roze wangen en een rode neus met een nieuwe kleur die net lijkt op je hoofd geverfd te zijn. Dit is nog erger dan verwacht. Wat te doen? Je loopt naar het toilet en föhnt je haar om er wat volume in te krijgen, maar wat merk je? Statische elektriciteit heeft zich meester gemaakt over je lokken. Wat kan je nu doen? Koud weer geeft een schok aan ons haar. Als ons haar zou kunnen praten, dan zou het iets zeggen als “Wat doe je me aan? Ik heb dit niet verdiend; ik zal bevriezen en flauwvallen en ik zal je daarvoor straffen”.

      Heb je wat haarlak mee? Spuit er wat over je haar voor je begint te föhnen. Keer je hoofd ondersteboven, spuit met haarlak en gebruik dan je föhn. Schud nu je lokken waar je ze wil hebben. Gebruik een krultang op batterijen om je haar opnieuw in vorm te brengen. Je haar heeft nu wat warmte nodig om je vergiffenis te kunnen schenken. De meeste vrouwen hebben geleerd dat ze best een “eerste hulp voor haar” bij de hand hebben in hun tas voor de weersomstandigheden. Dat houdt in: krultang op batterijen, kleine föhn op batterijen, haarlak en glansmiddel indien nodig.

      Je haar kan een wervelwind van activiteiten zijn als jij daarvoor kiest, of je kan gaan voor een snit en kleur die weinig onderhoud vragen. De keuze is aan jou en zou moeten passen bij je persoonlijkheid. Vergeet niet dat je partner voortdurend zal moeten op je kijken. Hoor je niet liever “Oh schat, je ziet er vandaag weer stralend uit!”, dan dat hij zich achter zijn krant verbergt, beleefd is en helemaal niets zegt?
 

0 reacties:

Een reactie posten

 

Haar verven Copyright © 2009 Cosmetic Girl Designed by Ipietoon | In Collaboration with FIFA
Girl Illustration Copyrighted to Dapino Colada